Ik ben startende ondernemer, maar waar moet ik beginnen???

Als startende ondernemer komt er in het begin heel veel op je af. Af en toe bekruipt je het gevoel “waar ben ik aan begonnen? Waar moet ik het zoeken?


MOET IK DIT WEL DOEN?

Of deze: “de anderen doen het allemaal zo goed, dat lukt mij niet”. Nou, dat laatste heb ik ondertussen wel van me afgegooid. Ik ben namelijk een ontzettende doorzetter.


Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Sinds 1 juli 2017 heb ik me trots bij de Kamer van Koophandel ingeschreven want ik wist eindelijk precies wat ik ging doen en kon het ondernemersplan ontspannen invullen. Dankzij het boek van Jolanda Wicherson “Geef je bedrijf een kickstart”.
Ik vind het persoonlijk het ideale handboek voor (startende) ondernemers. Het boek geeft namelijk heel veel antwoorden op “maar WAT dan????”


Mariam met het boek Geef je Bedrijf een Kickstart.jpg


Ik zeg er wel altijd standaard bij: ik heb geen aandelen in het boek van Jolanda Wicherson. Goede boeken verkopen zich namelijk zelf!


Op 20 juli stuurde ik zelfverzekerd mijn documentatie naar de Kamer van Koophandel en  leefde ik naar de datum van afspraak bij de Kamer van Koophandel in Almere toe.
Tot die ochtend dat het zover was: ik had het gevoel alsof mijn laatste uur was geslagen!


Met een hartslag van een muis zat ik daar op de stoel tegenover de medewerkster van de Kamer van Koophandel. De medewerkster van de Kamer was de vriendelijkheid zelver. Ze zei heel aardig en kalm tegen me dat als het niet zou lukken ik me altijd wel weer uit kon schrijven en vond het idee dat ik zonder lening bij de bank mijn onderneming wou starten heel goed.
Ik ging blij de deur uit met een niet-officieel getekend uittreksel van de Kamer van Koophandel, want ik hoefde geen lening bij de bank.
Met een niet-officieel getekend uittreksel van de Kamer van Koophandel kun je je namelijk wel een zakelijke bankrekening openen.

Zakelijke rekening bij de ING Bank: 1e jaar GRATIS

Wist je dat de bank ook toegang tot het Handelsregister van de Kamer van Koophandel heeft en je inschrijving gaat verifi√ęren? Als je een zakelijke rekening wilt openen, heb je dus je inschrijvingsnummer nodig. Daarnaast heb je een geldig identiteitsbewijs nodig en als je bij de bank een zakelijke rekening opent waar je ook je priv√©rekening hebt lopen, dan laat je dat pasje ook zien. Dat is ook makkelijk voor de bank, de bank weet al wie je bent.


Het mooie van een zakelijke rekening bij de ING Bank voor een startende ondernemer is dat je eerste jaar gratis is. En ja, daarna betaal je iets van 9 euro. Maar dat zien we dan wel.
Toen ik naar de ING Bank ging om mijn zakelijke rekening te openen had ik wederom een hartslag van een muis. Want aan een zakelijke rekening zijn kosten verbonden. En die kosten wil ik voldoen door mijn omzet. Ik had nog geen omzet…


Ik vertelde heel eerlijk dat ik op van de zenuwen was. Nou, de medewerker van de ING Bank had me -net als de medewerkster van de Kamer van Koophandel- op mijn gemak gesteld. Want als het niet lukt kun je binnen jaar je rekening kostenloos sluiten.
Hij vertelde dat het heel handig is, als je het geld voor de omzetbelasting dat je verdient alvast op een spaarrekening zet. Als het zover is dat je omzetbelasting moet betalen heb je daar namelijk geen zorgen over.

Over de ING Bank hoor ik wilde verhalen, maar die ervaring heb ik zelf helemaal niet. De medewerker bood me spontaan aan om foto’s te nemen terwijl ik mijn handtekening zette onder het contract voor mijn bankrekening. Dat had ik helemaal niet verwacht en vond het een heel leuk idee.
via GIPHY *Verzekeringen zijn noodzakelijk: welke verzekering neem je wanneer?

De medewerker adviseerde me als ik mijn opdrachten heb dat ik me dan wel moet verzekeren voor minimaal een rechtsbijstand en aansprakelijkheidsverzekering. Via de ING zou ik dan op ongeveer 60 euro per maand uitkomen. Dit bedrag gaat niet voor iedereen op. Het is afhankelijk van wat voor bedrijfsactiviteiten je gaat doen. De rest -als ik er echt van wil gaan leven- komt later: arbeidsongeschiktheidsverzekering etc.


Enne… ik ben natuurlijk niet verplicht dit bij ING af te sluiten. Ik kan natuurlijk nog even verder shoppen bij andere verzekeraars. Als ik daar meer over weet, deel ik het met jullie.


Helemaal blij ging ik bij de ING Bank in Baarn de deur uit. (Eigenlijk wel jammer dat ik niet de moed had om te vragen of ik een oranje leeuw mocht hebben...).


Nou heb ik twee vragen aan jou:

Vraag 1.
Heb jij al een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering?

Vraag 2. Heb jij al eens een gif-bestand aan je blog toegevoegd? Indien neen, en wil je weten hoe ik dat gedaan heb? Ik zal er een blog aan besteden.
2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen en heel veel succes met je bedrijf! Ik dacht dat jij al langer ondernemer was...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Sjira. Dat je dat denkt, klinkt als een compliment :).

    BeantwoordenVerwijderen

Over Mariam

Goed zichtbaar worden Over Mariam Bentum Mijn missie is om instellingen en (startende) ondernemers goed zichtbaar te laten worden...